Szkło hartowane – zastosowanie
Ten rodzaj szkła bezpiecznego używamy, kiedy potrzebujemy szyby o podwyższonej wytrzymałości na uderzenia, nacisk i temperaturę do 230 stopni C.
Możemy zahartować większość szyb dostępnych na rynku.
Dlaczego jest to szkło bezpieczne?
Szyba hartowana, czyli poddana procesowi wzmocnienia, uzyskana poprzez kilkakrotne nagrzewanie i szybkie schładzanie szyby zyskuje miano bezpiecznej. Jeśli siła uderzenia przekroczy wytrzymałość szkła, zostanie rozbite na drobne, nieostre kawałki. Każda partia szkła jest badana – sprawdzana jest prawidłowość siatki spękań.
Szkło hartowane w kuchni?
Kuchnia to pomieszczenie o szczególnych warunkach. Podwyższona wilgotność oraz temperatura za kuchenką, mogą spowodować pęknięcie niehartowanego panelu szklanego. Nasza firma posiada własną hartownię, co pozwala na hartowanie szyb bezpośrednio przed nadrukowaniem wzoru lub lakierowaniem tafli. Wzmocnienie szkła daje nam gwarancję użytkowania przez wiele lat. Staranny montaż panelu szklanego, nawet przy wyborze opcji niehartowanej, nie powinien zranić użytkownika. Wybierz firmę z wieloletnim doświadczeniem. Dowiedz się więcej o możliwości montażu (kliknięcie do zakładki montaż)
Gdzie szkło hartowane się NIE sprawdzi?
Mimo swojego wszechstronnego zastosowania, szyby hartowane muszą zostać zamienione szkłem ceramicznym żaroodpornym w miejscach o wyższej temperaturze, np. kominek. Również zewnętrzna balustrada lub daszek szklany potrzebuje szkła, które chroni nas przed „deszczem” drobnych odłamków szkła w razie stłuczenia tafli. Rozwiązaniem w takiej sytuacji jest szkło laminowane, po hartowaniu między szybami wtopiona zostaje trwała folia, która zabezpiecza przed rozpadem całej szklanej tafli, dodatkowo wzmacniając całą szybę.